Luleå, schaatsen op zee

Eén van onze doelen als ploeg was dit seizoen met zijn allen naar Zweden om daar de natuurijswedstrijden te rijden. Eerder hadden we nooit de mogelijkheid om te gaan maar omdat we ons als natuurijsploeg willen profileren moest het nu gebeuren.

Schaatsen in Zweden komt meer bij het ‘echte’ natuurijsschaatsen wat we in de Nederlandse polder gewend zijn. Wind, veranderende omstandigheden, vuil ijs, kortom iets voor de sterksten!

Met behulp van onze sponsoren en onze vrienden in de club van 250 hebben we deze reis mogen maken. Heel veel dank hiervoor. De reis was heel succesvol, we hadden het niet willen missen!

page1image20947904
Foto Vincent Riemersma

Om met het succes te beginnen: de eerste wedstrijd van 80 kilometer werd gestart met en temperatuur van een graadje of -20. Gelukkig voor de toeschouwers en begeleiding stond er een lekker zonnetje. De dames maakten flink koers, halverwege ontsnapte er een flinke kopgroep. Floor zat erbij, Dominique zat comfortabel in het peloton. Lianne reed helaas haar schaats compleet bot en onbruikbaar op één van de vele steentjes op het ijs. Pech helaas, ze was lang niet de enige.
Floor laat zien dat ze bij de sterkste vrouwen van het peloton hoort: als Carla ontsnapt, rijdt ze het gat dicht en twee ronden voor het eind is er een kopgroep van nog maar 4 rijdsters: Carla Zielman, Carien Kleibeuker, Irene Schouten en Floor Peters. Mooi rijtje om in te staan.
De hele ploeg hoopt op een stunt: gaan we podium rijden? Zou Carien zich opofferen voor Irene? Helaas valt Floor net 200 meter voor de streep, compleet moe gereden en zoals ze zelf aangeeft, te kapot om de val op te vangen. Resultaat is een 4e plek, waar we natuurlijk supertrots op zijn! Do rijdt ook nog naar een 20e plek, super ploegresultaat!

De dagen erna vermaken we ons met in de sneeuw spelen en de begeleiding gaat met succes op Noorderlicht jacht. Wat is Zweden mooi.

Ineens slaat het weer volledig om. Waar we net gewend zijn aan de vrieskou is het ineens 5 boven nul. De tweede wedstrijd is ‘maar’ 40 kilometer en gaat meteen vol gas en op de kant. Floor zit gewoon weer voorin, wat een luxe, en wordt in een hectische sprint tegen de wind in 14e. Lianne finished in het peloton daar achter op de 29e plek.

Nog geen 20 uur later moeten we vroeg ons bed uit voor de Grand Prix finale. Weer zijn de omstandigheden anders. ’s Ochtends vroeg ligt het ijs er mooi bij, maar anderhalf uur na de start zet de dooi vol in en begint de wind op te steken. Weer een zware koers. Do demarreert in haar laatste natuurijswedstrijd meteen in de eerste ronden en er ontstaat een mooie kopgroep die wat ruimte krijgt. Helaas zonder Aware, dus die zetten vol de achtervolging in. Bij Floor eisen de twee eerdere zware wedstrijden hun tol en ze moet het peloton laten gaan. Lianne rijdt een sterke wedstrijd en finisht in een uitgedund pelotonnetje als 26e.

Al met al een prachtige reis met mooie resultaten voor ons als ploeg!

page2image20868272page2image20869104

Plannen voor volgend seizoen

Volgend seizoen willen we nog sterker en beter aan de start verschijnen. Hiervoor zullen we de ploeg uitbreiden en daarnaast het begeleidingsteam aanvullen.
Dominique heeft aangegeven dat dit haar laatste seizoen is. We zijn erg blij dat ze bij ons haar carrière van 7 jaar wilde afsluiten en wensen haar veel succes met wielrennen, haar andere passie.
Helaas is Simone tijdens het seizoen ernstig geblesseerd geraakt. Om haar te tijd te geven in alle rust behandeld te worden en te kunnen revalideren zal ze als 5e rijdster bij de ploeg blijven, wat betekent dat ze kan invallen als één van de topdames een keer niet kan.
Hierdoor hebben we plek voor 2 nieuwe rijdsters. We zijn erg blij dat we twee dames hebben gevonden die kunnen helpen om onze ambities uit te laten komen: Britt Tjalma en Clarissa van Maaren. Britt is een ervaren rijdster met een oog voor de goede kopgroep en Clarissa kan op kunstijs en op natuurijs hard aankomen.

Naast de topdivisie ploeg willen we een regio ploeg opzetten voor de nieuwe beloftencompetitie komend seizoen bij de vrouwen. Naast Simone zijn we hiervoor rijdsters aan het benaderen. Doel is meiden op te leiden als nieuwe generatie marathonschaatsters.

Nick Uithoven blijft de ploegleider van de topdames. Hij zal geassisteerd worden door Johnny Verbeek. Ilse uithoven is onze fysio. Daarnaast hebben we een ploegmanagement aangesteld om de zaken professioneler te kunnen regelen.

Kortom, we hebben grote plannen. Afgelopen seizoen hebben we heel veel aan uw steun gehad en dat is voor volgend jaar niet anders. Nogmaals hartelijk bedankt dat u ons wilde steunen bij het realiseren van onze doelen! We hebben de Rekenservice – VGR ploeg goed op de kaart kunnen zetten en dat was zonder u nooit gelukt.

We rijden in Leeuwarden nog onze laatste wedstrijd op de baan, als u wil kijken leuk! En anders hopelijk tot volgend jaar!